Alla inlägg den 15 april 2010

Av Gudrun Lindvall - 15 april 2010 08:39

     


Som ni väl märkt är det mycket aktivitet i jordskorpan just nu - jordbävningar i Kina och Sydamerika och vulkanutbrott på Island. Vi tror att vi lever i den tryggaste av världar, men vissa krafter kan vi inte hantera - det som sker det sker. Det är skrämmande! Mitt första blogginlägg - den 1 mars - handlade om vulkanen Laki. Det kan finnas skäl att upprepa lite av det:


" År 1783 hade vulkanen Laki på Island ett jätteutbrott. Ur en spricka på 3 mil vällde inte bara lava och pimpsten upp, utan även giftiga gaser. När askmolnet föll till marken förgiftades allt med svavelsyra och fluor. För dem, som överlevde lavan och gaserna väntade en oerhörd svältkatastrof. .. Molnet fortsatte in över södra Skandinavien, ner över Tyskland och ut över Brittiska öarna. Det la sig som en sur, tät hinna över himlen och hindrade solens strålar.  .. Även här dog folk och fä och i England låg snön kvar en bit in i juni år 1784."


Nu har en krater öppnats under Eyjafjallajökull och varm magna strömmar fram under glaciären, som är 50-100 meter tjock. Naturligtvis smälter isen och vattenmassorna kan rätt som det är komma som en störtflod, åt vilket håll vet man inte än. Stora vattenflöden börjar komma och man har uppmätt vattentemperaturer på 65°C. 700 människor har evakuerats, man får inte ens åka in i området för att hjälpa husdjur längre och man river broar för att inte riskera att de dras med när floden kommer. Askmoln gör att inget flyg tillåts och nu är molnet på väg in över Norge. Flygförbud i norra Norge och Sverige - ända ner till Mora och i delar av England. Långväga flyg mellan Asien och Nordamerika få inte gå över Nordkalotten nu.

Om man vill läsa mer kan jag rekommendera www.islandsbloggen.com varifrån bilderna är hämtade.

Eyjafjallajökull hade senast utbrott på 1820-talet och då pågick det länge - i flera år. Man säger att det utbrottt som var i mars i området kan kallas ett turistutbrott - det är inte det som nu sker. 

Det här är obehagligt - faktiskt riktigt skrämmande, framför allt om man har Laki i tankarna. Vi som bor trygga mitt på en av jordens plattor har ju ingen erfarenhet av vulkanutbrott och jordbävningar - skönt! - och kanske är det därför dubbelt skrämmande när man inser att det som sker på Island mycket väl kan påverka oss - fysiskt. Askmolnet är på väg in över Ryssland och även Danmark tror sig komma att påverkas. Var kommer det att falla ner och vad innehåller det? Det kan finnas skäl att vara mycket mer observant på vulkanutbrottet än vad vi är. Men så illa som vid Lakis utbrott ska det väl inte bli - får vi verkligen hoppas!

PS. Under dagen har man bestämt att stänga Heathrow flygplats.   

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26
27 28
29
30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards