Alla inlägg den 16 april 2010

Av Gudrun Lindvall - 16 april 2010 08:49

  


Vad är det som låter? Den frågan ställde vi oss ofta första sommaren. Hör man Skavsta härifrån? Omöjligt – det är ju 5 mil dit. Men ett dovt surrande ljud hörde vi när vi gick ner för backen.

På gården finns en stor ek som vårdträd. Det är så vackert och vi har bilder av det från alla årstider. När vi tittade upp utefter stammen den där första sommaren hittade vi skälet till surret – bålgetingar!!! Massor!!

Fasa!!!

Vi ringde Anticimex.

Förr var bålgetingar fridlysta, men det är dom inte numer. Fridlysningen försvann i början av 2000-talet.

Det kom en kille med en lång stege och förklarade att bålgetingar var så snälla så. Klättrade upp och tog död på dom, men talade om när han kom ner att han hittat ett bo med ettriga vanliga getingar också – även dom ivägsända till getinghimlen. Dom tyckte han att det var mycket angelägnare att bli av med.

Vi såg trots massakern en och annan bålgeting och på hösten ville dom in. Knackade på fönstret och stirrade med sina gula ansikten. Det var lite läskigt. Om man inte skyndade sig in på höstkvällen kunde mycket väl en bålgeting slinka med. Ett år hittade jag ett bålgetingbo i en holk när jag tömde på våren. Ett annat år upptäckte vi att dom bodde i ett hål i ett av päronträden. Varje år ser vi dom – vissa år många, andra år betydligt färre.

Numer lever vi sida vid sida med våra bålgetingar. Dom är långsamma och man hör dom på långt håll – man hinner undan. Dom är rovdjur och tar  vanliga getingar - det är ju bra. Är inte påträngande och intresserade av våra måltider. När det är plommonår ser man både bålgetingar och dom vanliga getingarna i plommonträdet. Rätt vackra är dom faktiskt. Och imponerande stora – ca 3 cm! Just storleken gör att en bålgeting inte riktigt ser ut att hör hit – den ser mer ut som en tropisk art.

Men det är väl så – ju mer man lär sig, ju mindre skrämmande och desto mer spännande blir fenomen i naturen. Det gäller även bålgetingar. Minns en artikel i Naturskyddsföreningens tidskrift Sveriges Natur med en forskare, som studerade bålgetingar med stor förtjusning och menade att det inte alls var svårt att bli ”kompis” med dom - det gick att studera dom mycket nära.

Det tänker jag inte försöka – men vi samlever numer i fred och sämja.

Och i viss fascination.  


Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26
27 28
29
30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards