Alla inlägg den 7 februari 2011

Av Gudrun Lindvall - 7 februari 2011 16:47

            


Förr levde folk på landet och i byar. Idag finns inte många av dom byarna kvar. De skiftesreformer, som genomfördes i Sverige med början av 1749 och under de kommande 150 åren slog sönder den gemenskapen, men de skapade också betydligt bättre ägarförhållande. Efter många arvsskiften var tegarna ofta smala remsor, svåra att bruka. Många tyckte nog att det var skönt att slippa byns ständiga närhet - man blev mer privat med gårdarna åtskilda och arbetsgemenskapen kunde man ju ha ändå - om man ville.


                


Brukningsmetoderna har verkligen förändrats de senaste 50 åren. Vare sig hässjor eller sädesskylar finns längre, men jag minns ett år på 70-talet, då vi hässjade hö eftersom regnet inte ville ge sig. Räddas det som räddas kan var mottot. 


              


Man förstår att det var mumma för smågnagare med dessa sädersskylar och därmed för hermeliner, rovfåglar och andra som lever på dom. Och för sparvar, som levde av spillet. Dessutom fanns det ogräs och inga sprutgifter, vilket gjorde att insektssamhällen fanns intakta och utgjorde mat till alla insektsätare. Den biologiska mångfalden var betydligt större då - såväl antalet arter som antalet individer.

Men livet var fysiskt påfrestande, både för kvinnor och män.           

       

Idag är maskiner så dyra att ett samarbete mellan bönder åter är aktuellt. Här i bygden är det bara några, som har maskiner för att slå vall och plasta balar, vilket de gör till alla. Några andra delar inte bara maskiner, utan jobbar ihop. Till vår stor glädje har så gott som samtliga lagt om till ekologisk drift här och de få som inte har det spruta inte i alla fall. Måtte fler följa efter!  

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17
18
19 20
21
22 23 24
25
26 27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards