Direktlänk till inlägg 5 mars 2010

Min mormors farmor

Av Gudrun Lindvall - 5 mars 2010 09:05

     Jag har släktforskat lite. Med dagens teknik är det rätt så enkelt - alla gamla kyrkböcker med husförhör finns inscannade och det är bara att läsa. Sverige är unikt på det sättet. 17- och 1800-talen finns väl dokumenterade, i många socknar ännu längre tillbaka. 

Bilden ovan är från Östra Vingåkers socken söder om Katrineholm. Det är människorna, som bodde i huset bakom, Båsenberga, som förevigats. Den lilla gumman som står trea från vänster i bakre raden är min mormors farmor, Brita Cathrina Pehrsdotter. Om henne vill jag berätta.

I födelseboken heter hon Brita Cajsa och föddes den 8 maj 1843 i Skedevi socken i norra Östergötland. Föräldrarna kom från Östra Vingåker i Södermanland, som gränsar till Skedevi. De är torpare. Hon har 1 bror och 2 systrar och ytterligare 2 bröder och en syster föds senare. Familjen har det nog inte så fett precis.

Brita Cajsa flyttade hemifrån då hon var 15 år - hon blev barnflicka hos sin moster i Östra Vingåker. Det är inte alls ovanligt att den första tjänsten är hos en släkting. När Brita Cajsa är 22 år får hon tjänst på godset Beckershov som piga. Det är ett pampigt ställe än idag precis vid vattnet. Man ägde stora landområden. Hon möter sin kärlek Fredrik, som är dräng på en gård i trakten. I början av juli 1869 står bröllopet och 3 månader senare kommer första barnet, min mormors far Carl Fredrik. Att bruden var gravid var mer regel än undantag och det finns mycket få kronbrudar i släkten. Före 1864 var utomäktenskaplig sex faktiskt straffbar, men att ligga med varandra på "tro och loven" kunde accepteras.  

Brita Cathrina är tydligen omtyckt på godset, för man ser till att det unga paret får ett bra torp att leva av. Det heter Bjursjön och finns kvar idag, ligger fint med bra marker omkring. Med största sannolikhet gör både Brita och Fredrik dagsverken på godset.

Men nya tider står för dörren. I Wermbohl i norra delen av Östra Vingåker byggs en trämassefabrik. Familjen är en av de första att flytta dit år 1872. Fredrik står först som stalldräng i husförhörsboken, senare som kusk. Lönen är både i kontanter och natura, arbetstiden 12 timmar i tvåskift.

Man flyttar till Båsenberga, ett stort hus med många lägenheter för arbetarna. Det lär ha varit både lusigt och dragigt och huset finns inte längre. Paret får 9 barn, 7 pojkar och 2 flickor. En son dör under sitt första levnadsår. 4 av sönerna blir kvar i Värmbol, 3 jobbar på bruket. Även döttrarna blir kvar i trakten.

Brita är en mycket omtyckt farmor. Hon hade 12 barnbarn och enligt min mormor var det alltid fullt med ungar hos farmor. Min mormor och hennes syster förlorade sin mor då de var små och så gjorde även en kusinfamilj. Farmor var den givna - och goda - modersgestalten. Hon fanns alltid till hands och tog över. Säkert är flera av barnen på fotot hennes barnbarn.

Min mormor fick 2 barn med samme man - båda födda utom äktenskapet. Dottern, min mamma, fick heta Brita som sin mors farmor. Så länge farmodern fanns kvar i livet bodde mormor och hennes barn kvar i trakten, men efter hennes död flyttar de till Stockholm.

Brita Cathrina blir gammal, hon överlever sin man med 10 år och dör 1930, 87 år gammal. På slutet bor hon hos yngste sonen Manne, som är skomakare.  

Britas liv är typiskt för tiden. Under hennes liv utvecklades socknen från hästarnas och jordbrukets tid till de moderna industrisamhället med järnväg och bilar. Hennes liv startade som generationer av fattiga flickors före henne, som piga och som torparhustru. I och med den nya tiden kom andra typer av jobb, i alla fall för männen. Blev det bättre för kvinnorna? Jag vet inte - kanske inte. I det gamla bondesamhället hade kvinnan en större roll i vardagen. Djuren, framför allt korna, var kvinnans lott och många av jobben på godsen, tex dejornas, var högt värderat. I och med industrisamhället blir kvinnan mer knuten till hem och barn.

Jag började släktforska för sent i livet. Min mamma, som hade kunnat berätta inte bara om Brita Cathrina, utan även om den tiden, är död sedan mer än 25 år. Hon föddes 1917.

Varför var man inte mer nyfiken? Då - när det fanns tid att fråga och få veta. 

 
 
lisbeth

lisbeth

5 mars 2010 17:00

Tack Gudrun för en fantastisk släkthistoria!

Tänk så det var förr... så mycket som förändrats! Inte allt till det bättre dock!

Mina båda äldsta döttrar Marina och Astrid har också släktforskat. Vad glad jag är för det! Alla mina släktingar är döda (utom min syster och en kusin i Småland) så jag har ingen att fråga. Nu ångrar jag att man inte var mer intresserad förr...

Hur som helst har döttrarna fått fram en otrolig stamtavla - ända bort till Hedenhös känns det som, eller i vart fall 1600- tidigt 1700-tal. Vad spännande! Kan räkna anor till Norge och därifrån kommer också namnet Höj, från gården (platsen?) Höjre - sedermera ändrat till soldatnamnet Högman.

En anfader hetter Renhorn - jag undrar så vad det var för släkt?
De flesta av mina kvinnliga anmödrar hade minst ett utomäktenskapligt barn - det kan inte har varit lätt... Vilka tider! Vilka liv!

http://ulvus.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

karin

6 mars 2010 22:15

Ja det var en bra historia. Karin

 
Karla Sand

Karla Sand

8 mars 2010 16:50

Hej Gudrun, även jag har tyvärr gjort samma sorgsna erfarenhet som du och Lisbeth. Jag var inte tillräckligt intresserad så länge som mina föräldrar eller min mormor fanns i livet. Men mena svärföräldrar lever och de har fått en lång lista med frågor, som rör deras liv och minnen, av mig och svärfar (90 år) håller på att skriva. Jag har gjort i ordning pärmar åt mina fyra barn där jag sätter in allt eftersom, sådant som rör släkthistoria., både text och bilder. Så när de uppnår vår "höga" ålder kan de helt på egen hand och lätt läsa sig till sin historia. Hälsningar från Enhörna, Karla

http://mormorstankar.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gudrun Lindvall - 1 februari 2023 10:27

Viktor kommer - på cykel!Ett par dagar innan skolan skulle börja igen kom Viktor till Ekeberga på cykel. ”Har du cyklat ända från byn mitt i vintern!” utropade Linas mamma. ”På stora vägen?!””Nej, jag cyklade gamla vägen...

Av Gudrun Lindvall - 27 november 2021 23:51

Fyrverkeri är häftigtMärtas föräldrar kom till nyår. Då flyttade Märta till stugan. Det var lite trist, tyckte Lina. Det var så roligt att ligga och prata och fnissa på nätterna. Dom sov båda två i Linas rum. Sov och sov förresten. Första natten sov ...

Av Gudrun Lindvall - 22 september 2021 23:57

Äntligen jul!På annandagen skulle Märta komma. Det var nästan så att Lina längtade mer efter det än efter julafton. Märta skulle komma med tåget, så dom skulle hämta henne i stan. Det var pirrigt! Tänk om hon inte var med eller hade gått av på fel st...

Av Gudrun Lindvall - 30 augusti 2021 11:11

 Får jag följa med dig hem?”Ska vi åka till Ekeberga nån gång?” frågade Viktor otåligt i skolan en dag.”Ja, i vår tänkte jag,” sa fröken.Åh, inte förrän i vår! Det var ju inte ens jul än! Skulle det dröja så länge innan Viktor...

Av Gudrun Lindvall - 9 augusti 2021 22:55

Snart är det julKattungarna började bli riktigt stora. Alla hade fått nya hem utom Gustav och Misan. Dom bodde mest i lagården, men nu när vintern kom hände det ofta att dom kom in i huset. Det satt en kattlucka i ytterdörren, så dom kunde komma och ...

Presentation


Lite tankar om diverse - till lättsam läsning för dig.
Bilder © jag, om inte annat anges.

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15
16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
31
<<<
Mars 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards